Eettafel voor op het terras: zo kies je het juiste formaat en tafelblad!

Zodra de eerste zonnestralen beginnen te schijnen, wordt het tijd om je terras zomerklaar te maken. De basics weet je natuurlijk wel: eerst goed snoeien, dan de hogedrukspuit op je terrastegels en je tuin style je af met allerlei leuke, nieuwe voorjaarsbloeiers en planten. So far so good. Maar dit jaar wil jij nog meer uit je tuin halen. En wat doe je dan? Op zoek naar de ideale eettafel! Maar ja, waar moet je dan allemaal op letten? No worries, we got your back. We geven je een aantal handige tips waarmee je van jouw terras met eettafel een echte ‘buiten huiskamer’ maakt!

Hoe bepaal je het formaat van je tuintafel?
De eerste stap is het bepalen van de grootte van je eettafel. Zoek je een compact tafeltje voor dat ene hoekje in je tuin waar je ‘s ochtends met een kopje koffie net de eerste zonnestralen kunt opvangen? Dan voldoet een kleinere (sta)tafel van 70x70 cm al snel. 

Ben je echter op zoek naar een eettafel waar je met het hele gezin of met al je vrienden aan kunt tafelen? Ga dan voor een eettafel met een lengte van minstens 180 cm. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende loopruimte rondom de tafel overhoudt. Een looppad van ca. 80 cm is geen overbodige luxe. Met een rol tape zie je al snel of een tafel van 180 cm geschikt is voor jouw terras.

Bij NJOJ Brand Store kun je naast de standaard formaten buitentafels (140 cm of 180 cm) ook altijd kiezen voor maatwerk. Dus wil jij een tafel van 2,5 meter? Geen probleem. Geef je wensen aan ons door, dan bespreken we samen alle mogelijkheden. Bovendien tover je je eettafel met een extra set bartafel poten in een handomdraai om in een bartafel voor een borrel, feestje of als BBQ meubel naast je BBQ zelf. Ideaal!

Welk type tafelblad kies je?
De tweede stap is het bepalen van het type blad van je eettafel. Hierbij is het natuurlijk van belang dat je een tafelblad kiest die bestand is tegen alle weersinvloeden. Dennenhout, Eikenhout, Douglas hout of spoorbielzen hout zijn enkele voorbeelden van houtsoorten die zeer geschikt zijn voor intensief buitengebruik. Let er ook op dat de buitentafel waarvoor je uiteindelijk kiest, gebeitst is. Beits zorgt er namelijk voor dat het hout beschermd blijft tegen de verschillende weertypes zoals regen en sneeuw, maar ook zon.

detail-tafelblad-spoorbielzenhout

Behalve dat de buitentafel praktisch is, moet deze uiteraard ook aansluiten bij de stijl van je tuin. Heb je donkere tegels op je terras liggen? Kies dan voor een tafelblad met een lichte kleur, zodat er een mooi contrast ontstaat en de eettafel extra goed naar voren komt op jouw terras. Heb je een strakke, moderne tuin? Dan wil je ook een strakke, rechte tafel hierbij. Heb je een weelderige bloementuin met veel begroeiing? Zorg dan voor een tafel die wat meer opvalt in dit bloemenparadijs. Ga bijvoorbeeld voor een tafel met een opvallende kleur onderstel, of juist voor een uniek en robuust boomstamblad. Ook hier kun je uiteraard weer kiezen voor een gepersonaliseerde maatwerk tafel die naadloos aansluit bij de inrichting van je tuin.

Stylingtips van NJOJ Brand Store
Wist je dat… alle tafels van NJOJ handige ophanghaken hebben? Hier kun je natuurlijk je jas of tas aan ophangen. Maar wij hebben nog wel een ander tof idee: gebruik de haken om sfeerverlichting aan op te hangen! Met mooie snoerverlichting of kleurrijke lampionnen tover jij de eettafel in je tuin om tot een sfeervolle plek waar je hele zomeravonden aan wilt blijven tafelen! Liever geen lampjes aan je tafel? Ook een mooie hangplant aan de ophanghaken zorgt ervoor dat de eettafel in je tuin in no time is omgetoverd tot een echte eyecatcher!

Geïnspireerd geraakt om je terras ook te gaan (her)inrichten? Bekijk hier al onze eettafels!

PS. In de winter liever je eettafel opbergen? Een tafel van NJOJ heb je binnen 1 minuut gedemonteerd en berg je super compact op in je schuur om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.